Ključno je, da morajo institucije delovati med seboj. Zgrešena ideja je, da to dela policija. Takšno vrsto kriminalitete odkrivajo in preganjajo finančne institucije v okviru ministrstva za finance, urad za preprečevanje pranja denarja in ostali uradi, direkcije in agencije.

Pogovor - dr. Bojan Dobovšek

Ste eden najbolj znanih in priznanih strokovnjakov s področja kriminalitete v Sloveniji. Kako pomembno je nenehno izobraževanje na področji prepoznavanja gospodarske kriminalitete.

Kriminaliteta je področje, ki se nenehno razvija, imamo vsak dan kaj novega  - npr. področje mode, vse se seli v kibernetski prostor, pa pirati. Neprestano moramo biti na precepu kaj se dogaja v EU, kaj se dogaja v svetu, spremljati po konferencah. Na podlagi tega lahko ugotovimo kje lahko mi majhen kamenček pripomoremo. Kriminaliteta se je preselila v gospodarski prostor in sedaj se vse dogaja v gospodarskem prostoru.

Na VŠR predavate dva predmeta. Kriminalistično preiskovanje in Gospodarska kriminaliteta. Katera specifična znanja bodo osvojili študentje?

Pri kriminalistiki dobijo osnovna znanja, kako iti na kraj, kako pridobiti podatke in kar je najbolj ključno, kako opraviti takšen pogovor, da dobimo ključne informacije in da vemo kdaj se oseba laže.
Vse to je potem podlaga za nadaljnje delo pri gospodarski in finančni kriminaliteti, kjer se seznanimo z vsemi tehnikami in opozorimo predvsem na svetovne trende in po možnosti tudi analiziramo kakšne svetovne izkušnje.

Katera dela bodo lahko po vašem mnenju opravljali magistrati po zaključenem študiju?

Po zaključenem študiju so možne zaposlitve vseh spektrih finančnih institucij, tako ministrstva za gospodarstvo kot finančnem ministrstvu, pa tudi na lokalnih institucijah. To velja tudi za gospodarstvo, saj vsak dober gospodarstvenik išče nekoga, ki se spozna na preventivo na tem področju, na odkrivanje sumljivih malverzacij in pa na tehnike, kako do tega prihaja.

Gre za nov interdisciplinarni študij v Sloveniji, ki ga do sedaj še nismo poznali. Ali po vašem mnenju tak študij študentu omogoča večjo zaposljivost?

Seveda, takšen študij omogoča večjo zaposljivost, ker se študent pri samem delu usmerja v področje ki ga zanima. Vsekakor pa veliko odvisno od študenta, kaj bo poleg študija naredil tudi sam – s vključeval v dodatna izobraževanja, v projekte, v sodelovanje s posameznimi inštitucijami  ali pa tudi kakšne EU projekte.

Kateri so po vašem ključni projekti, ki jih mora država sprejeti za preprečevanje in učinkovito preiskovanje finančnih in davčnih prevar?

Ključno je, da morajo institucije delovati med seboj. Zgrešena ideja je, da to dela policija. Takšno vrsto kriminalitete odkrivajo in preganjajo finančne institucije v okviru ministrstva za finance, urad za preprečevanje pranja denarja in ostali uradi, direkcije in agencije. Te morajo dobro sodelovati. Seveda  pa policija nudi tisto asistenco – hišne preiskave, zaslišanja in podobno in potem vse skupaj konča na tožilstvu. To je ključno. V okviru širšega prostora je pa to, da začnemo slediti finančnim tokovom, kajti denar, ki prihaja od takšnih malverzacij je skrit v tujini in ta denar je potrebno odkriti in ga preprečiti, ko se ta denar vrača v Slovenijo. V povezavi s stečaji, poravnavami se prikrije veliko kriminalitete in ta denar prihaja v Slovenijo in potrebno ga je odkriti. 

Kontakti:
059 091 400 
info@ipr.vsr.si

Newsletter

Nam želite kaj sporočiti ali želite, da vas obveščamo o novostih?

PIŠITE NAM
Institut za poslovodno racunovodstvo
Registered office: Stegne 21c
Headquarters: Ljubljana
P.IVA SI45073198
Powered by Mosajco CMS
Mosajco